Lessen

Critical Alignment Yoga

Critical Alignment Yoga is een down-to-earth vorm van yoga. Het gaat over het leren kennen van jezelf en je bewegingspatronen, op fysiek vlak, maar ook zeker op mentaal vlak. Het is vaak confronterend, je komt toch meestal als eerste de plekken tegen waar je lichaam spanning opslaat en níet zo makkelijk beweegt. Maar door daar niet uit weg te bewegen en rustig door te ademen, zal die spanning zich gaan ont-wikkelen. Vaak intensief dus, de les, maar de beloning is ook groot: je leert je lijf beter kennen, energie gaat weer stromen en vaak zul je opgelucht en veel meer ontspannen de les weer verlaten. Ook op de lange termijn helpen de lessen om een vrij bewegend lichaam te houden, en klachten te voorkomen.

Kenmerkend voor de vorm van yoga is het gebruik van de hulpmiddelen, met behulp van het rolletje, stripje en boogje is het mogelijk om dieper in te breken op vastzittende structuren in het lichaam, en wordt diepgaande onspanning toegankelijk gemaakt voor iedereen!

De naam ‘Critical Alignment’ komt vanuit het idee dat als de wervelkolom optimaal uitgelijnd is, dat er geen spanning meer nodig is om ons overeind te houden, en dat er meer ruimte is in het lijf voor gevoelens van lichtheid en ontspanning.

Yin Yoga

Vaak hoor je: Yin yoga, dat is toch die hele rustige yoga? En het klopt dat het er vaak rustig uitziet in een les. Maar als je goed kijkt, zie je dat er veel gebeurt. Doordat we langer in poses blijven in een Yin les, kom je jezelf tegen. We zoeken ongemak op. Dat is een kans om te leren verzachten, los te laten, niet streng te zijn voor jezelf, ook als de omstandigheden lastiger zijn. Dit doen we op een Yinne manier: zonder wilskracht of ambitie, zonder te forceren en door te drukken, en ook zonder uit te zitten met je kiezen op elkaar.

Hierdoor kun je steeds een laagje dieper loslaten, ook op bindweefselniveau. Bindweefsel is overal in je lijf aanwezig, niet alleen in de vorm van pezen en banden, maar juist ook om iedere spiervezel en tussen al je organen en botten in. Het is wat ons structuur en vorm geeft. Bindweefsel bestaat voor een groot deel uit water en is daarmee ook belangrijk middel van de communicatie in ons lijf. In het dagelijks leven kan dat bindweefsel om allerlei redenen verdrogen, vast gaan zitten, gaan bevriezen als het ware. Er gaat dan beweeglijkheid en communicatie verloren. Het langer aangehouden van de poses in Yin yoga, zorgt ervoor dat die bindweefsels weer beweeglijker en sappiger worden. Wat niet hetzelfde is als losser worden. Het beoefenen van Yin yoga zet daarmee het zelfherstellend vermogen van je lijf weer aan.

In de Yin yoga les is ruimte om te vertragen en te landen. Het is zeer geschikt als je herstellende bent van bijvoorbeeld burn-out klachten of fysieke klachten zoals rugklachten of arthrose. Maar het combineert ook juist goed met een druk dagelijks bestaan en met meer Yange/active sporten, zoals krachttraining, duursport en vechtsport. Iedereen komt zijn of haar eigen uitdagingen tegen in yin yoga, het maakt dus niet uit of je stijf of juist heel soepel bent. Je stapt meestal met een geland gevoel weer van je mat af.

Critical Alignment Therapie

“Denk bij dit traject niet aan een quick-fix, maar aan een proces wat langzaam is, en soms gepaard gaat met vallen en opstaan. Uiteindelijk levert het je echter meer op dan pijnvrij zijn. Je krijgt een lichaam terug wat makkelijker beweegt en vrijer aanvoelt. Daarnaast leer je je lichaam beter kennen en snap je waardoor de klacht ontstaan is, zodat je in de toekomst weet wat je moet doen als er weer een klacht de kop op steekt, en je niet afhankelijk blijft van een (dure) therapeut.”

De therapielessen zijn bij uitstek geschikt als je klachten hebt aan het bewegingsapparaat. Denk daarbij aan lage rugklachten, klachten in de bovenrug, schouders, armen, en pijn in de nek en daaruit voortvloeiende hoofdpijn. Ook als je met meer mentale klachten rondloopt of graag intensief aan je houding wil werken kan je voor deze lessen kiezen.

Visie
Pijnklachten ontstaan soms vrij abrupt, maar hebben meestal een lange aanlooptijd. Door eenzijdige belasting, gecombineerd met stress, beweegt het skelet niet meer overal even soepel. Het gevolg is dat sommige spieren constant aanspannen om je in evenwicht te houden. Deze spieren worden hard (denk aan onderrug en schouders) en zetten het skelet nog vaster. Op andere plaatsen wordt de wervelkolom ter compensatie juist té mobiel. Zo verandert door de jaren heen de vorm van de rug, en de spier- en bewegingspatronen eromheen. Vaak heb je dit niet zo door, tot er een klacht de kop opsteekt.

Methode
De yogalessen zijn bedoeld om je lichaam te leren kennen en zo zélf je klacht te leren begrijpen en behandelen. Hoewel één gerichte oefening al veel verlichting kan bieden, ligt de echte oplossing in een langer traject. Je eerste zoektocht tijdens de lessen zal zijn naar plekken in het lichaam die stijf zijn. Dat is soms best lastig, omdat gebieden waar veel spanning zit, ook minder gevoelig zijn. Specifiek voor Critical Alignment zijn de speciaal ontwikkelde tools die je daarbij helpen.

Vervolgens leer je om binnen de confrontatie met stijfheid je adem rustig en ontspannen te houden, zodat de spanning langzaam losgeweekt kan worden. Zo win je bewegingsvrijheid en kan je skelet weer meer terugvallen in zijn oorspronkelijke vorm. Beweging wordt weer makkelijk doorgegeven en spanning is steeds minder nodig om je overeind te houden. Tenslotte werken we aan het opbouwen van kracht op de juiste plekken, zodat het lichaam niet terugvalt in zijn oude patroon.

In het proces van loslaten van spanning, krijg je ook inzicht in de manier waarop je met stress omgaat. Iedereen die ooit een fysieke klacht heeft gehad, weet dat die klacht zélf ook een enorme bron van spanning is, en dat dat genezing in de weg kan gaan zitten. Tijdens het oefenen heb je de tijd om te bestuderen hoe je met pijn en spanning omgaat en om te kijken of er ook op dat gebied veranderingen mogelijk zijn. Hier kom je dicht bij de bron van spanningsopbouw: hoe ga je om met de lastige situaties in je dagelijks leven?

Traject
In het intake-gesprek proberen we een zo volledig mogelijk beeld te krijgen van je klacht en je rug. Samen kijken we wat de belangrijkste gebieden zijn om je oefeningen op te richten. Ook zullen we veel uitleggen, zodat je de methode begrijpt.

We bespreken wat het handigste is: bij milde klachten is is vaak goed mogelijk in de gewone yogalessen in te stromen. Bij wat ernstiger klachten kan je meedoen aan de therapielessen op maandagavond (19.00 tot 20.00). Ook is een combinatie met privélessen mogelijk. Tenslotte is het raadzaam om ook thuis aan de slag te gaan met de oefeningen.

Prijzen

  • Intake-gesprek: €35,-
  • De prijs voor de therpapielessen zijn het zelfde als voor de gewone yogalessen, zie de prijslijst.
  • Uitbreiding met privélessen (€55,-) of massages (€85,-) is mogelijk