De workshop overgangsyoga ‘rust & herstel’ wordt gegeven door Sasja Kooistra en bevat onderandere een rustgevende yogales van 90 minuten met veel yin en restorative poses. Daarvoor draait het om informeren, ontstressen en ventileren met de focus op het belang van rust rond de menopauze om zo je klachten onder controle te houden. Deze workshop kan je helpen soepeler door de overgang te komen. Zie deze middag ook als een moment voor jezelf, en een mooie gelegenheid om je te verdiepen en misschien wel het belangrijkste in de overgang: tot rust te komen. Na afloop ga je ontspannen en een beetje wijzer naar huis.
VOOR WIE De workshop is voor mensen in alle stadia van de menopauze (pre-, peri- & post). Ook als je in de post-menopauze bent kun je namelijk nog klachten houden en daarbij kan deze workshop je helpen. Voor begin veertigers is deze workshop ook heel geschikt omdat het enorm kan helpen wanneer je overgangssymptomen herkent zodra ze zich voordoen. Zodat je niet eerst een paar jaar aanmoddert met de oorzaak vinden van je plotselinge slaapproblemen, vermoeidheid, hersenmist, gewichtstoename, burn-out of stemmingswisselingen. Want dat is wat veel vrouwen overkomt: ze verbinden veel van hun fysieke en mentale klachten die ze rond hun 45ste (soms eerder, soms later) overvallen, niet aan de hormoonschommelingen uit de overgang. Het geeft rust en zelfvertrouwen wanneer je gewapend met de juiste kennis de overgang in gaat. Hoe fijn zou het zijn als vrouwen voortaan wat soepeler door de overgang komen doordat ze goed geïnformeerd zijn voor het begint? Voor deze les hoef je geen yoga-ervaring te hebben of flexibel te zijn.
INHOUD Je leert in drie uur meer over veelvoorkomende symptomen (er zijn er meer dan 80!), over stresstriggers en het belang van stressreductie tijdens de overgang, nuttige yogaposes voor je klachten plus praktische tips voor thuis. Er is voldoende ruimte voor je vragen. Dat de menopauze een kans is voor zelfgroei en zelfinzicht komt ook ter sprake. Als afsluiting is er een lange rustgevende les van anderhalf uur met zachte yin, hatha en lekker veel restorative naast meditatie en ademwerk. Na afloop ga je ontspannen en een beetje wijzer naar huis.
Kosten 45 euro, boek hier.
OVER OVERGANGSYOGA Yoga voor perimenopauze is relatief nieuw in de yogawereld en is speciaal ontwikkeld om vrouwen te ondersteunen die door de verschillende stadia van de menopauze gaan met poses die uit hatha, yin, restorative, qigong en tai chi komen. Wat overgangsyoga extra biedt ten opzichte van een reguliere les yin of hatha is dat er veel meer aandacht is voor overgangssymptomen en -klachten: in de poses, bij het ademwerk, tijdens de meditatie en in de tips voor thuis die je meekrijgt. Alles in overgangsyoga is er op gericht om symptomen als bijvoorbeeld opvliegers, woede, angstgevoelens, depressie, slapeloosheid en stressgevoelens aan te pakken, zodat je soepeler richting menopauze gaat. Elke les focust op een specifieke klacht en geen les is daardoor hetzelfde. Ook wordt er in de poses extra rekening gehouden met klachten als osteoporose, zere gewrichten, duizeligheid, hoofdpijn en opvliegers. De lessen zijn zacht en in een kalm tempo omdat te veel intensiteit de stress in het lijf stimuleert. Als afsluiting zijn er veel rustgevende restorative poses waardoor je je na afloop energieker en uitgeruster voelt. Door regelmatig deze overgangsyoga te doen, kun je de meest voorkomende symptomen verminderen door stressreductie, meer spierkracht, een beter evenwicht en meer flexibiliteit, en een verbeterde botdichtheid. Ook zijn deze lessen & workshops een plek om ervaringen te delen en elkaar te steunen. En omdat ook na de menopauze je klachten door kunnen gaan, is overgangsyoga ook voor vrouwen in de post-menopauze erg geschikt.
SASJA (51) is yogadocent in hatha yoga, yoga voor menopauze en yoga & ayurveda, daarnaast journalist zowel schrijvend als vormgevend. Door een tsunami aan klachten door de perimenopauze rond haar 45ste zocht ze haar toevlucht in nog meer in yoga en meditatie. Inmiddels heeft ze door zich veel in te lezen over de overgang, de symptomen aardig onder controle met yoga, voeding, supplementen, hst en leefstijlaanpassingen. Al blijft het soms een gedoe, die overgang. Ze is ook bezig met een lekker dik handboek met tips voor een soepele overgang die ze de afgelopen jaren heeft verzameld. Hoe goed zou het zijn wanneer de volgende generatie beter geïnformeerd is en zo soepeler door deze fase gaat?